Skip to content

Posts tagged ‘Kawasaki z650’

10
Nov

Picture of my KZ650 so far.

I need to keep working at it until it’s done. ┬áHowever here it is at the moment.

IMG_6545

IMG_6544

14
Aug

Carbs fixed but now something new

So I promised an update. Well Tim worked his magic on the carbs and timing. He got it so the bike stopped surging at mid revs and re-jetted so that the power was actually smooth line as the revs increased. Test riding it round the lanes and it was transformed into an amazing ride.

However as with this whole project my luck sucks, I rode in the center of town feeling very happy however on my trip the bike completely cut out with no warning. I managed to get it restarted, but the same thing happened three more times in less than a mile. I managed to get to my destination, but I was pissed off. Interestingly when I started the bike to go home it worked fine all the way home.

Once home I checked things through and with discussions with Tim, I think there is a dodgy connection to the coils. I will be checking the wiring through and changing old dodgy connectors.

I took a couple of pics of the shop
My bike hiding amongst many others. So many spares in this corner.
IMG_6929

Some drag bikes
IMG_6928
Another job I did before the trip to Tim’s was to sort two things on the rear of the bike.

1. A slow puncture
2. Replace the rear disc.

I managed to do both of these at the same time.

IMG_6850

Old disc
IMG_6848

New Disc
IMG_6847

New disc and wheel back on
IMG_6911

Now I’m back from holiday I can attack the wiring. I saw a camo Z650 when I was in the Lake District too.
IMG_6968

 

29
Jun

Mudguard fitted & carb woes

Quick pre MOT update and mudguard pics.

I managed to create a mount for the triumph mudguard using aluminium pipe bent to shape and attached with P-clips. I had no idea whether it would work or not when I started. First I used the rear tire as a bending guide as it’s about the width that I needed. This gave me the front bracket which I attached to the mudguard as a test.
IMG_6541

IMG_6542

That worked really well so I set about making the second bracket for the rear.

IMG_6543

What I had failed to think about was how to get the brackets and mudguard into place. I had hoped to leave the brackets attached to the mudguard and slide them on, but that was never going to work. So i had a very fiddly time trying to mount the brackets to the mudguard once they were in place. With a lot of swearing and dropping nuts I got there.

IMG_6546

IMG_6548

IMG_6549

I am so delighted in how it turned out. I never expected it to work so well.

Next it was time to refuel the tank and fire it up. This is where the headache started. The bike started ok, but sounded odd, I realised that it was pissing fuel out from somewhere. Not good. I also realised that one of the exhaust headers was cold not hot. Also not good.

I rapidly realised that there was probably a carb issue. I’ve avoided touching these so far as I don’t want to cause more issues than I fix, but needs must. I took them off the bike which was much easier than I was expecting. Thankfully I didn’t need to remove the tank either.

IMG_6574

IMG_6575

I found some blockages in the carb that I thought was the problem and managed to clean them out. I’ve just put them back in and it seems to have sorted the issue out. Certainly it sounds better and is no longer pissing out fuel which is nice!

A job for this winter is a proper carb clean inside and out.

25
Jun

Brakes and other jobs

I’m so close the end of this….

I’ve made a chunk of progress though it doesn’t all show. The main jobs left to do from last time was sorting the wheel placement and fitment. I then also need to fit the brake calipers.

1. Front axle
I had the axle machined down to the correct length. This meant I could finally test fit the wheel and get the correct spacings

IMG_6476

IMG_6478

2. Front axle spacers.
The local engineering shop also made up two more spacers for me, once I had worked out what size wheel spacers I needed. I got them to machine down the existing spacer as it was quicker for them. They then created the second one.

IMG_6496

3. I picked up some new caliper bolts as the calipers didn’t come with any. This allowed me to fit the calipers and see if it would even work!

IMG_6468

IMG_6473

4. The original petcock was on it’s way out so I tried to find a suitable replacement. After much research it appeared a Suzuki GS450 one would work, so I ordered one. It turns out it will fit the tank perfectly, but you cannot get it the tank back on the bike! In then end I just put the petcock in with the tank in place. This creates future headaches when removing the tank, but it will have to do.

IMG_6490

5. Disc spacers.
With the axle and wheel spacers in place I could finally work out what to do with the discs. As they were touching one side of the brake pads on each caliper. It was around 1.5mm out. I tried to find some suitable disc spacers, but couldn’t find any. In the end I just made my own. In the end they worked perfectly and didn’t take me too long to make.

IMG_6504

IMG_6505

IMG_6506

6. Brake hoses
With the fitment of the brakes I could finally get the brake caliper hoses ordered. I went with some nice Venhill ones like I had used before.
IMG_6511

IMG_6512

IMG_6513

7. Mudguard mounts
I’ve not finished this yet, but after various attempts I think I’ve got the design sorted. It uses some round 6mm aluminium, I bent it to shape around the rear tire to get the perfect bend. I tried to hammer out mountings, but found it far to hard to be perfect. So now I am using some little brackets that I’m waiting to arrive. The pics give you an idea where it’s heading.

IMG_6518

IMG_6517

IMG_6516

8. Speed sensor
The final job I’ve done was to find a place to mount the new magnetic speed sensor. In the end I’ve used a longer cinch bolt on the bottom or the forks. On the extra end section I’ve mounted the Koso speed sensor using the p clip to get it in the perfect place, I then routed the cable using the brake hose as a path for neatness.

IMG_6540

IMG_6539

28
Mar

Fixes and more fixes

Well after the disaster of the MOT test I had lots to deal with. Most of it was minor, but some required thought and planning. The key issues are as follows:

1. The Rear shock linkage is terrible and needs doing correctly
2. The shock itself is old and knackered
3. The front mudguard is not one for this bike and isn’t secured correctly.
4. The rear light is playing up.
5. The brake torque arm is attached by a bolt not giving it movement
6. Footrest are insecure.

Just a few jobs then. I’ve got to work on these in turn.

1. The shock linkage was replaced at some point with sheet metal instead of the correct dogbones. I’ve got a second hand shock linkage from eBay which will need fitting. You can see the issue below. I didn’t catch it as I didn’t look under the bike right there. It’s passed mot’s before which is worrying!

IMG_5860

2. The shock is very old now and finding a better alternative was the best plan. I’ve search around to find a suitable second hand alternative, without decent success. So I bit the bullet and ordered a new shock. Its a YSS one and was well priced. They are making it for me now. Once it’s arrived I can fit it and the dogbones.

monoshock-emulsion-c000c2182db957c8e1978bea58057406-pCrypt

3. The mudguard was easy. It can pass the mot without one. So I removed it. I’ve ordered a replacement from Skidmarx. That will arrive in a couple of weeks. In the meantime it looks much cooler without the mudguard!

IMG_5888

4. The rear light was an odd one, I swore it was working, but I was wrong. It’s not lighting up properly. I tried loads of things, but I worked out in the end that the light had broken. Very annoying. I thought about getting a replacement, but my faith in that lasting wasn’t good. So I looked for alternatives. In the end I found a combined indicators/brake/rear light system that is in a tiny cnc strip.

Gallery__89160__77840.1414467347.1280.1280

The seller was in Australia and it arrived in less than a week! I was amazed. I started testing it to make sure it worked.

IMG_5919

As this light sticks to the number plate I also needed a number plate light. I found a tiny cnc number plate light on ebay and had to have it.

$_57

With both of these changes I had to remake the number plate bracket. I’ve spent the last couple of days knocking this up, It needs the light mounting to the number plate, but it’s close to being done.
IMG_5926

5. The bolt was a right bodge job and needed me to source the proper torque bushing. I managed to find a new one which was good. I need to fit it tomorrow.

6. The footrests were using too small a bolt as the eyes of my cnc footpegs were smaller than the originals. I drilled out the the holes and fixed a larger bolt in place. You can also see the new oil cap I found going cheap on ebay.
IMG_5877

1
Mar

Rain rain stay away

Well the weather forecast was not good so I decided to take matters in to my own hands.

IMG_5796

It was a great idea as it allowed me to work on the wiring in the dry all day.

I spent several hours rewiring the loom and putting new connectors on. It was a real pain to do, but quite rewarding.
IMG_5800
There is still more sleeving to do, but I ran out of my loom harness tape. So it will need to be finished when the new order arrives.

I did get a chance to wire it all in and test things like the new speedo.

IMG_5798

I also tested the new headlamp, but discovered a problem. The side light ring was working, but not the main or dipped beam arggggh!!! I was hoping what I had done already would have fixed that, but no.

I started attacking the loom with a multimeter to try trace the issue back to it’s source. I ended up back at the fuse box and this seemed to be where the issue was. However the fuse was fine which confused me. It took me a moment to work out that the issue was actually the connectors being old and rusty.

So I decided to replace the fuse box and see if that solved the issues.

IMG_5803

IMG_5806

That would be a big fat yes!

IMG_5807

I was so relieved as I’ve been trying to sort that issue out for some time. I even considered getting someone else to look at it, but I was determined that I could find out the issue.

So there is not much more I need to do before getting it MOT’d and back on the road:
1. Finish the loom wiring
2. Setup the speedo and finish the wiring of that.
3. Get the tank back on and filled with fuel.
4. Get her started!

With some good weather and orders arriving swiftly I hope to get that done in the next week or two.

27
Feb

Wiring , headlamp and indicators

I’ve started work on the cable spaghetti, it’s not pleasant work, but who said it would be all fun!.

First job of the week so far was to sleeve the two indicators so that the cables would be less obvious. I also did the same to the new headlamp.

IMG_5776

Next up I fitted them back on the bike. I was originally going to reuse the bolts from before, but in the end I decided to get some new ones so that I could use an allen key instead of a socket wrench. It makes fitting the indicators much easier. I also moved them to the bottom bolt so that the cable runs underneath and is more hidden.

IMG_5790

IMG_5792

Next I stripped back the loom so that I could see what is going on and if I can make any improvements.

IMG_5793

There were a few iffy connections which I am working through. If I get good weather this weekend I will try to finish the wiring loom changes.

21
Feb

Headlight is on

Well I managed to get some more progress as the weather held off for 30mins. What I managed to get done was test mounting the headlight to make sure the brackets would work and they do!

First up some comparison shots of the old and new headlight. You can see just how much smaller the new one is.

IMG_5758

IMG_5759

I fitted the bracket off the bike first, to test it would work

IMG_5760

Then I got it fitted to the bike. I love it! The pictures came out blurry unfortunately. I will have to take some better ones when I’m next out there.

IMG_5762

IMG_5763

IMG_5761

21
Feb

Indicators Back on

Well the first hurdle is over. I’ve found a new mounting point for the indicators. I actually prefer them here instead of attached to the headlamp brackets. All I did was remove one of the fork bolts and make a bracket for the indicators on each side, using the bolt to attach them directly to the fork. I will need to dress the wiring and make that as hidden for each indicator next.

1: Remove the existing headlight and all wiring
IMG_5747

2. Mock up some little brackets
IMG_5751

3. Brackets done and in place
IMG_5752

4. Fit the indicators and see how it looks.
IMG_5755
IMG_5756

I also held the new headlamp in place to see how it looks on the bike.

IMG_5749
IMG_5750

The weather has now turned, so I’m not sure if I can get anything else done this weekend. I’d like to see to some of the wiring spaghetti if I can.

20
Feb

Headlight woes

Currently here is the problem. As it stands now there is all this mess of cabling in the current shell. Which is 7.5inches in diameter. As you can see it’s a total mess. I’ve cleaned up the speedo cabling, which was the worst of the looms, but there is still more that needs to be attacked.

IMG_5054

The new headlight has a ring of LED’s around the outside just inside the shell casing. You can make them out in this picture here:

IMG_5745

The whole thing is designed as a sealed unit that is not used to hide the cabling. So I think moving the cables back towards the tank area is the best plan of attack.

IMG_5746

If the weathers not tipping it down, I will try to find some places to hide the wiring mess. I’m thinking maybe somewhere underneath the tank would be the best place. As it is hidden from view, but is close to where the existing wiring is. Maybe even in some kind of box to keep the connectors out of the worst of the weather.